Sunday, February 08, 2009

tokoyaki..!!

Takoyaki (literally fried octopus) is a popular Japanese dumpling made of batter, octopus, tenkasu, pickled ginger, konnyaku, and green onion, topped with okonomiyaki sauce, nori (edible seaweed wrappers), mayonnaise, and katsuobushi (fish shavings). Making takoyaki requires a takoyakiki, a special frying pan made of cast iron with hemispherical molds. Although takoyaki can easily be made at home, provided the equipment is available, it is usually considered fast food and is almost exclusively sold on the street. Frozen takoyaki is also available. It is especially popular in the Kansai region but has seen a surge in popularity in recent years in other parts of Japan. In the Kansai region, takoyaki is considered a side dish and eaten with a bowl of cooked rice. Elsewhere in Japan it is eaten without rice as a snack food.

so hari sy nk ajar anda sume cmne nk wat tokoyaki... sdap tau...



Bahan-bahan (Tepung Takoyaki)


1 cawan Tepung Gandum


290 cc Air


¼ sudu kecil Baking powder


1 sudu kecil garam





Bahan-bahan Isi Takoyaki


2 biji TelurTako ( octopus, kalu takde guna squid)


Daun Bawang


Carrot dadu


Sedikit minyak (untuk di sapukan pd pencetak Takoyaki)


Sos TakoyakiDashi ( substitute dgn cube ikan bilis)


Nori@Rumpai laut yg hancur


mayonis





Cara-cara:


- Bancuh Tepung dan air hingga rata kesemuanya.


- Masukkan telur dan kacau lagi.


- Tapiskan adunan cecair tersebut supaya tidak ada ketul-ketulan tepung.


- Setelah adunan siap, sediakan pula bahan-bahan isi Takoyaki. Rebus dulu tako atau squid sehingga masak.


- Letak dan panaskan takoyaki mould (rupa mcm tuang kuih cara cuma dia bulat2) di atas dapur dan sapukan sedikit minyak.


- Apabila kuali panas, masukkan adunan tepung ke setiap acuannya menggunakan senduk.Kemudian masukkan pula inti tako iaitu tako@ squid, carrot dan daun bawang.


- Pastikan api tidak terlalu besar dan sentiasa memerhatikan keadaan Takoyaki yang sedang di masak.


- Apabila tepung kelihatan agak masak, terbalikkan ianya ke atas. Seolah-olah berbentuk bulat. Ini adalah untuk memastikan kesemua bahagian tepun itu benar-benar masak. Nak senang guna lidi, pusing2 nnti dia jd bulat.


- Dah masak, hidangkan di atas pinggan hiaskan bersama sos dan bahan-bahan hiasan lain seperti fish flakes (bonito fish), nori (lihat pd gambar ) dan mayonis.


- Sedap di makan ketika masih panas.





Selamat mencuba!

ni r rupe tokoyakinye... sdap gler...

No comments: